Infecţii urogenitale cauzate de protozoare

Printre infecțiile cu protozoare amintim tricomoniaza, respectiv o infecție genitală (care afectează femeile și bărbații) cauzată de Trichomonas vaginalis, un protozoar oval și mobil care se transmite în principal prin contact sexual. Cu toate că modul de transmitere mai frecvent este cel sexual, infecția se poate transmite şi prin alte căi, de exemplu toalete, lenjerie de corp sau prosoape infectate. În orice caz, acesta din urmă este un fenomen mai rar, deoarece Trichomonas nu poate supraviețui mult timp în mediul extern.

Tricomoniaza

La majoritatea femeilor infectate, prezența Trichomonasului nu cauzează simptome clinice. Cu toate acestea, uneori, probabil din cauza unor factori legați de organismul-gazdă, se dezvoltă o infecţie care se manifestă prin secreţie vaginală galben-verzuie, uneori urât mirositoare, de multe ori asociată cu prurit intens sau cu durere vaginală care devine deosebit de intensă în timpul actului sexual şi cu arsuri în timpul urinării.

Când apar simptomele clinice se recomandă să vă adresați medicului, care va efectua investigaţii diagnostice, teste de laborator (probă de secretie din vagin). În general, se efectuează analiza microscopică directă a probei care permite atât evidențierea caracterelor morfologice ale protozoarului, cât şi mobilitatea sa caracteristică; se poate dovedi utilă şi o analiză a culturii pe terenuri adecvate dezvoltării acestui protozoar.

În funcție de diferite situații, medicul poate considera necesar să prescrie şi teste specifice pentru alte boli cu transmitere sexuală din cauza faptului că deseori tricomonaza poate fi asociată cu prezența altor infecții de origine bacteriană (precum gonoreea) sau micotică.

De obicei, Tricomonaza se tratează cu un agent antiinfectios, și este necesară şi tratarea partenerului sexual. Fiind o boală cu transmitere sexuală, se poate preveni posibila infectare prin utilizarea prezervativului în timpul raportului sexual.

sus