Terapia durerii

Durerea acută sau cronică afectează zeci de milioane de oameni. Există dureri care durează doar câteva zile, cum ar fi cele cauzate de traumatisme, sechele ale operațiilor, boli care se reacutizează. Însă durerea care sperie cel mai mult este cea cronică, care durează luni sau ani. Cu ea se confruntă cei care suferă de cefalee sau nevralgii persistente, nevrite, dureri lombare. Dar nu trebuie să ne resemnăm în faţa suferinței: durerea se poate ameliora, atenuând-o astfel încât să devină suportabilă. Astfel, se poate îmbunătăți şi calitatea vieții. În prezent sunt disponibile multe terapii împotriva durerii care dau rezultate excelente. Suprimarea acesteia este posibilă datorită tratamentelor medicamentoase sau chirurgicale. Medicamentele analgezice au calitatea de a reduce suferinţa fizică şi de a reda confortul necesar desfăşurării activităţilor de zi cu zi.

Combaterea durerii

 

Indiferent de boală, durerea trebuie calmată fără ezitare. Aceasta trebuie combătută necontenit în toate modurile posibile. Este o luptă care se poate câştiga: în ziua de astăzi, mijloacele disponibile pentru a combate durerea sunt multiple. Eliminarea acesteia înseamnă inclusiv economisirea unor energii utile pentru o mai bună vindecare. Există dureri care încetează atunci când este posibilă eliminarea completă a cauzei care le provoacă, în schimb alte dureri persistă. Tratamentele medicamentoase şi cele chirurgicale reuşesc să reducă sau să elimine durerea.


Remedii
Dacă durerea este ușoară se poate administra un analgezic obişnuit. Este important ca analgezicul să fie luat înainte ca durerea să crească sau să devină insuportabilă. Alte remedii utile pentru a încerca calmarea sunt:

 • găsirea unei poziţii mai comode
 • odihna într-un mediu liniştit
 • masaj terapeutic
 • distragerea atenţiei prin citit, ascultat muzică, privitul la televizor sau conversaţii cu prietenii
 • sunt utile şi tratamentele de fizioterapie, acupunctură, electrostimulare.


Când durerea nu trece și devine intensă metodele cele mai eficiente de combatere sunt:
 • terapii medicamentoase
 • tehnici chirurgicale specifice pentru durere
 • tehnici de analgezie și anestezie locale


Când să ne adresăm medicului

Dacă durerea este de la moderată pâna la puternică, sunt necesare terapii specifice, indicate de medic, în funcție de cauză. Durerea, în special cea cronică, dacă este corect diagnosticată poate fi tratată cu succes. În ziua de astăzi, medicul are la dispoziţie diverse tratamente pe care le va recomanda în funcţie de cazuri: de la tratamentele medicamentoase până la terapia cu „blocuri neurolitice”, respectiv un tratament bazat pe utilizarea de substanțe neurolitice precum etanolul (alcoolul etilic) sau fenolul, un compus derivat din benzen (utilizate de exemplu în nevralgia de trigemen și în unele forme de dureri lombare), precum şi la terapia cu echipamente electromagnetice (de exemplu pentru sciatică, tendinită sau entorse, luxații și mialgii).

sus

Despre medicamente


 

Medicamentele analgezice sunt necesare pentru tratarea multor dureri somatice acute și cronice, cum ar fi durerile de cap, durerile reumatice, durerile de spate, durerile menstruale. Pentru a trata aceste dureri pot fi utilizate: paracetamol, antiinflamatoare, opioide și adjuvanți. Paracetamolul și antiinflamatoarele sunt utilizate în durerea acută sau cronică de intensitate uşoară sau moderată. Unele dintre ele pot fi administrate şi fără prescripție medicală, însă atunci când durerea este intensă, medicaţia se utilizează, întotdeauna sub supraveghere medicală.


Analgezicele sunt substanţe utilizate pentru calmarea durerii; ele pot fi de mai multe tipuri:
 • antiinflamatoare: utilizate în durerea acută sau cronică, în durerile cronice de intensitate slabă până la moderată;
 • paracetamol, este utilizat în durerea acută sau cronică de diverse tipuri, întotdeauna pentru durere de intensitate slabă-moderată, inclusiv pentru durată îndelungată
 • adjuvanți: nu au o acţiune specifică analgezică, dar sunt utilizaţi în controlul durerii, deoarece potențează acțiunea medicamentului analgezic, respectiv controlează o bună parte din efectele secundare ale analgezicelor. Cele mai importante sunt: ​​antidepresivele, anxioliticele, antiepilepticele, steroizii, tranchilizantele, antiemeticele.
 • opioide: sunt utilizate numai în cazul durerilor severe

Medicamente anti-migrenă

Tratamentul depinde de frecvența crizelor. Poate fi clasificat ca:
 • profilactic
 • de întrerupere
 • analgezic.

În cazul mai multor episoade de migrenă pe săptămână trebuie să se facă profilaxie pe termen lung. Pot fi utilizate beta-blocante, antidepresive, antagoniști de calciu, anticonvulsivante. În cadrul tratamentului în etapa acută, sunt utilizate medicamente capabile să întrerupă criza: o clasă de medicamente care activează receptorii serotoninei (o substanță produsă de trombocite responsabilă de controlul somnului, starea de spirit, comportamentul sexual și foame), care blochează inflamaţia şi poate opri migrena. Analgezicele sunt folosite în migrenele ușoare sau moderate: acestea trebuie utilizate cu moderație, eventual sub prescripție medicală.

sus

Terapii chirurgicale de calmare a durerii

Chirurgia durerii a suferit numeroase modificări în timp. Astăzi, datorită instrumentelor sofisticate de investigaţie și evoluției microchirurgiei, există posibilitatea selectării tot mai precise a structurilor neuronale asupra cărora să se intervină. Principalele tehnici chirurgicale folosite astăzi pentru a face să dispară sau cel puțin a atenua durerile foarte intense, sunt cordotomia, unele proceduri neurochirurgicale, decompresia microvasculară și termorizotomia.

Se poate apela la terapia antialgică de fiecare dată când există o suferinţă dureroasă, dar ţinându-se cont de faptul că, în cazul în care se acuză o durere acută, de exemplu:

 • durere de dinți
 • durere de cap
 • durere ca urmare a unei fracturi osoase
 • durere datorată unei colici renale sau biliare
 • durere menstruală,

care nu trece cu analgezic după câteva zile, va trebui să se apeleze la medicul de familie.

sus