Benzidamina

Benzidamina

Benzidamina este un antiinflamator nesteroidian (AINS), descoperit în 1964 în Italia, în laboratoarele farmaceutice Angelini, și de atunci este folosit în scopuri terapeutice în multe din ţarile lumii. Benzidamina a fost, de asemenea, primul medicament antiinflamator nesteroidian topic introdus pe piața europeană. Administrarea sa topică oferă unele avantaje clare în ceea ce privește siguranța; acțiunea sa antiinflamatoare și analgezică, este similara cu cea din categoria din care face parte.

Cum acţionează benzidamina?

Benzidamina are proprietatea de a se acumula în țesutul inflamat și de a stabiliza vasele mici făcându-le mai rezistente față de acțiunea nocivă a substanțelor care se formează în timpul proceselor inflamatorii și are efect antispastic asupra musculaturii netede, desfăşurând astfel o activitate analgezică.

La concentrații mai mari, benzidamina inhibă sinteza anumitor substanțe speciale denumite prostaglandine, care sunt implicate în reacția inflamatorie, determinând amplitudinea şi durata acesteia și provocând declanșarea unor stimuli dureroşi care o caracterizează.
Prin urmare, benzidamina desfăşoară o acțiune analgezică, activitate antiinflamatoare și antipiretică și este utilizată atât pe cale sistemică, cât și topică. Reprezintă principiul activ al multor și variate produse farmaceutice: pastile, spray-uri orofaringiene, ape de gură, soluții pentru irigații vaginale.

Când este utilă administrarea benzidaminei?

Multitudinea de produse farmaceutice care conțin benzidamină, disponibile în comerţ, o fac utilizabilă pentru tratamentul simptomatic al multor afecțiuni inflamatorii-iritative, asociate cu durerea, la nivelul mai multor regiuni ale corpului: aparatul respirator și cavitatea orală (ulcerații bucale, stomatite, faringite, gingivite), sistemul urogenital (vaginite nespecifice, vulvovaginite, cervicovaginite).

Avantaje şi precauţii în utilizare

Utilizarea unui AINS topic activ oferă avantajul obținerii unei concentrații ridicate de substanță activă în locul leziunii cu o concentrație simultană în sânge foarte mică, combinând astfel eficacitatea cu o toxicitate generală și gastrointestinală redusă.
Eficacitatea si tolerabilitatea benzidaminei nu trebuie să determine neglijarea respectării unor măsuri de precauție în utilizare, fiind vorba de un medicament antiinflamator.
Produsele care conțin benzidamină pot fi utilizate de către persoanele care nu prezintă hipersensibilitate la această substanță activă sau alte substanțe care exercită o acțiune anti-inflamatoare.

sus