Afecţiuni sezoniere

Care sunt simptomele?

În timpul lunilor reci se întâmplă mai frecvent să fim afectaţi de așa-numitele răceli care „vizează” tractul respirator superior al oamenilor de toate vârstele. Ele pot fi atât de natură bacteriană, cât şi virală, și, deși pot apărea în orice moment al anului, răspândirea lor este mult mai mare toamna și iarna.

Un organism cu un sistem imunitar eficient reacționează rapid la acest tip de afecţiuni care, de obicei, se rezolvă în decurs de câteva zile. În schimb, manifestările provocate de atacul virusului gripal pot fi mult mai grave și de aceea se recomandă vaccinul pentru persoanele mai vulnerabile.

Răcelile apar, în general, cu simptome cum ar fi senzația de nas înfundat, rinoree, strănut frecvent, lăcrimarea ochilor, dureri de gât, tuse, dificultăți de respirație, senzație de amorţire, dureri de cap și, uneori, o ușoară creștere a temperaturii corpului. Dacă manifestările sunt „semnificative”, se recomandă prudenţă și repaus la domiciliu timp de câteva zile, pentru a evita eventuale complicații, cum ar fi otite, traheite și bronșite.

 

Ce trebuie făcut când apare afecţiunea?

Pe lângă faptul că nu trebuie subestimată problema și că trebuie să ne îngrijim timp de câteva zile, putem recurge la consumul unor medicamente pentru a ameliora simptomele: spray-uri nazale cu acţiune decongestionantă, produse care reduc tusea uscată sau fluidizează secretiile, pastile de supt sau spray-uri pentru a combate durerea în gât.

Când suferim de răceli este necesar consumul unei cantităţi adecvate de lichide: prin urmare, se recomandă să se bea multă apă și se recomandă, de asemenea, să consumăm supe, fresh-uri şi ceaiuri. De asemenea, pot fi utile inhalaţiile cu produse specifice, care exercită o acțiune antimicrobiană și o acţiune calmantă asupra mucoaselor iritate.

Desigur, dacă manifestările nu se reduc, se agravează, dacă durerile musculare sunt foarte puternice, dacă febra este mare, trebuie să se consulte medicul. Trebuie amintit faptul că antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecțiilor bacteriene și sunt absolut inutile împotriva patologiilor de natură virală: prin urmare, sunt prescrise de medic numai în cazurile în care se detectează prezența efectivă a unor complicații de natură bacteriană.

 

Cum se poate combate apariţia acestora?

În primul rând, este necesar să se adopte o dietă care să asigure organismului un aport adecvat de vitamine, în special vitamina C, substanță capabilă să sporească mecanismele de apărare ale organismului și care, după cum se știe, este conținută în citrice, kiwi, cartofi, broccoli, conopidă.
Se recomandă evitarea supraîncălzirii mediilor în care trăim și lucrăm și este la fel de important să menţinem un nivel suficient de umiditate a mediului.

De asemenea, trebuie reţinut faptul că practicarea unei activităţi fizice chiar și moderate face organismul mai rezistent la infecții, în timp ce un regim de viata dezechilibrat și stresant contribuie la slăbirea sistemului imunitar și face organismul mai vulnerabil la atacul virusurilor și al bacteriilor.