Benzidamina

Benzidamina este un antiinflamator nesteroidian (AINS), descoperit în 1964 în Italia, în laboratoarele farmaceutice Angelini, și de atunci este folosit în scopuri terapeutice în multe din ţarile lumii. Benzidamina a fost, de asemenea, primul medicament antiinflamator nesteroidian topic introdus pe piața europeană. Administrarea sa topică oferă unele avantaje clare în ceea ce privește eficacitatea si profilul de siguranța avand acțiunea antiinflamatoare si analgezică. În plus, benzidamina manifestă şi un uşor efect anestezic local.

Studiile clinice au demonstrat că benzidamina este eficace în ameliorarea simptomelor unor procese iritative locale la nivelul gurii şi faringelui.

 

Cum acţionează benzidamina?

Benzidamina are proprietatea de a se acumula în țesutul inflamat și de a stabiliza vasele mici făcându-le mai rezistente față de acțiunea nocivă a substanțelor care se formează în timpul proceselor inflamatorii și are efect antispastic asupra musculaturii netede, desfăşurând astfel o activitate analgezică.

La concentrații mai mari, benzidamina inhibă sinteza anumitor substanțe speciale denumite prostaglandine, care sunt implicate în reacția inflamatorie, determinând amplitudinea şi durata acesteia și provocând declanșarea unor stimuli dureroşi, care caracterizează inflamatia.

S-a demonstrat că după administrarea locală, benzidamina se acumulează în ţesuturile inflamate, unde atinge concentraţii eficace.

Prin urmare, benzidamina desfăşoară o acțiune analgezică, activitate antiinflamatoare, și este utilizată atât pe cale sistemică, cât și topică. Reprezintă principiul activ al multor și variate produse farmaceutice: pastile, spray-uri orofaringiene, apă de gură, soluții pentru irigații vaginale.

 

Când este utilă administrarea benzidaminei?

Produsele farmaceutice, care conțin benzidamină, sunt indicate pentru tratamentul simptomatic al multor afecțiuni inflamatorii-iritative, asociate cu durerea, la nivelul mai multor regiuni ale corpului: cavitatea orală și gat (ulcerații bucale, stomatite, gingivite, faringite), sistemul urogenital (vaginite nespecifice, vulvovaginite, cervicovaginite).

 

Avantaje şi precauţii în utilizare

Utilizarea unui AINS topic activ oferă avantajul obținerii unei concentrații ridicate de substanță activă în locul leziunii, cu un nivel scazut al expunerii sistemice, combinând astfel eficacitatea cu o toxicitate generală și gastrointestinală redusă.

Eficacitatea si tolerabilitatea benzidaminei nu trebuie să determine neglijarea respectării unor măsuri de precauție în utilizare, fiind vorba de un medicament antiinflamator.

Produsele care conțin benzidamină pot fi utilizate de către persoanele care nu prezintă hipersensibilitate la această substanță activă sau alte substanțe care exercită o acțiune anti-inflamatoare.