Igiena intimă

Funcționarea normală aparatului genital feminin depinde de mulți factori, pe care uneori femeia nu îi poate controla și necesită, astfel, o evaluare de către medic. Însă există afecțiuni asupra cărora femeia poate interveni și pe care le poate preveni printr-o igienă intimă corectă și adecvată.

Este importantă asigurarea igienei intime prin spălarea și clătirea de sus în jos, astfel încât să se evite antrenarea bacteriilor intestinale, prezente în zona anală, spre vagin și uretră. Se recomandă să se utilizeze produse delicate care să respecte pH-ul vaginal. Astfel, o igienă intimă corectă trebuie să respecte întotdeauna barierele naturale de protecție prezente la nivelul organelor genitale, în special vaginul, întrucât acesta constituie interfața dintre exterior și aparatul intern și are rol de barieră împotriva unor eventuali „agresori”.

 

Igiena intimă corectă

O igienă intimă adecvată nu doar conferă un sentiment de prospețime, dar, mai ales, ajută la prevenirea micilor tulburări care afectează aparatul genital feminin. Prin igienă se înțeleg toate acele demersuri utile menținerii în stare bună de sănătate a organelor genitale. Îngrijirea personală reprezintă, deci, un prim pas important pentru o prevenție corectă.

Aparatul genital feminin suferă modificări de-a lungul vieții și urmează diverse schimbări hormonale: din adolescență până la maturitate și menopauză. Important este să încercăm să menținem echilibrul acestui mecanism natural îngrijindu-l și respectând câteva norme de igienă. O igienă intimă corectă ajută astfel la evitarea afecțiunilor care nu sunt grave, dar care pot crea un disconfort și pot afecta relațiile interpersonale.

În trecut, existau obstacole care făceau extrem de dificilă igiena personală (de exemplu, lipsa băilor sau a produselor adecvate): de aici, răspândirea infecțiilor genitale care adesea cauzau chiar și boli mai grave.

În ziua de astăzi, femeia dispune de condiții igienice generale optime și de o informare corectă, prin urmare ar trebui să dedice timp suficient pentru igiena personală.

Barierele naturale de protecție nu sunt întotdeauna suficiente pentru a împiedica apariția unor procese inflamatorii și infecțioase ale vaginului și colului uterin. Aceste infecții, pe lângă faptul că sunt destul de deranjante, se pot extinde și cauza probleme partenerului; de aceea, atunci când se manifestă, necesită intervenția medicului.

Pe lângă infecțiile bacteriene, există inclusiv patologii de natură alergică, iritantă și traumatică. Formele alergice se manifestă prin reacția la unele substanțe chimice, la folosirea lenjeriei sintetice sau la latexul din prezervativ. Astfel, în prezența tuturor acestor cauze, o igienă corectă poate preveni răspândirea unor germeni patogeni și apariția unor consecințe mai grave.

 

Îngrijirea și igiena

Prima regulă pentru o igienă intimă este o bună curățare a zonei intime. Rezultatul se poate obține prin utilizarea unor produse care conțin substanțe cu putere ridicată de curățare, dar capabile să mențină nemodificată aciditatea naturală a mediului. Săpunurile obișnuite, de exemplu, deși curăță bine, determină o reacție de tip alcalin care le face neadecvate pentru igiena intimă.

 

În timpul menstruației

Trebuie acordata o atenție deosebita igienei intime în perioada menstruației: se recomandă spălarea zilnica cu săpunuri specifice, cu un pH de aproximativ 4. În prezent, tot mai multe femei utilizează absorbant intern, pentru că este invizibil și comod, mai ales pentru persoanele care fac sport. Fără îndoială, folosirea tampoanelor trebuie însoțită de precauții deosebite, , schimbarea lor frecventă, menținerea unei igiene optime, evitând utilizarea lor în timpul somnului.

 

La menopauză

Perioada menopauzei se caracterizează prin încetarea activității reproductive și, astfel, a producției de estrogeni (hormoni care servesc inclusiv la menținerea vitalității și elasticității țesuturilor genitale). Are loc o scădere semnificativă a barierelor de protecție, astfel că în această perioadă este extrem de importantă respectarea unei igiene intime riguroase, în vederea prevenirii apariției unor afecțiuni neplăcute.

 

În timpul sarcinii

Această perioadă necesită o igienă intimă deosebită în special datorită acelor secreții albe cauzate de o producție sporită de mucus. Aceste secreții abundente ar putea favoriza instalarea unor germeni patogeni, motiv pentru care se recomandă o curățare locală atentă.

 

Cum alegem săpunul intim?

Alegerea săpunului intim este foarte importantă pentru o igienă corectă a organelor genitale și pentru menținerea sănătății acestora. Un produs bun pentru o femeie la vârsta fertilă trebuie să aibă o formula acidă, cu un pH în jur de 4,5, pentru a respecta aciditatea naturală a mediului. Multe produse sunt pe bază de acid lactic, care este prezent în mod normal în vagin, și ca urmare adecvate necesităților fiziologice.

De asemenea, săpunul trebuie:

  • să aibă o acțiune antiseptică moderată,
  • să aibă o acțiune odorizanta și reconfortantă, neesențială poate din punct de vedere clinic, dar semnificativă pentru confortul femeii
  • să conțină, atunci când este necesar, extracte vegetale, cum ar fi mușețel, care are o acțiune calmantă, utilă pentru eliminarea acelor senzații neplăcute de uscăciune locală prezente mai ales la menopauză
  • să fie utilizabil inclusiv în împrejurări deosebite, cum ar fi în locuri în care nu există apă: există în comerț substanțe de curățare cu pulverizator, care, pe lângă că întrunesc condițiile de calitate, sunt și practice.

Fiecare femeie trebuie să fie atentă la alegerea unui săpun cât mai adecvat, ideal la recomandarea unui ginecolog. Astfel, un bun săpun trebuie să respecte pH-ul fiziologic și flora bacteriană prezente în mod natural în vagin. pH-ul se schimbă odată cu modificarea vârstei femeii: acesta are valori cuprinse între 3,5-4,5 în perioada fertilă, fiind mai crescut la menopauză și în copilărie. Prin urmare, este bine să se utilizeze un săpun cu un pH similar cu cel vaginal: acid în perioada fertilă, neutru în timpul menopauzei și perioada prepuberală.

De asemenea, săpunul nu trebuie să conțină nici agenți tensioactivi agresivi, care nu respectă flora vaginală și subțiază mucoasa vulvară, și nici parfumuri care sunt responsabile de reacții alergice frecvente.

 

În prezent, igiena intimă feminină este asociată conceptului de prevenire a unor boli pe tot parcursul vieții, de la copilărie la perioada post-menopauză. Trebuie adaptată mereu la diversele evenimente care se succed în mod natural, cum sunt pubertatea, sarcina, contracepția, și care necesită o atenție deosebită. Produsul utilizat pentru igiena intimă presupune caracteristici diferite în funcție de necesitatea specifică a unei anumite perioade. Se vor utiliza produse antiseptice în perioada sarcinii sau când există secreții abundente; în prezența unor sisteme de contracepție mecanică (de exemplu prezervativele) va fi necesară utilizarea unor produse în măsură să prevină inflamația, în timp ce la menopauză se recomandă utilizarea unor săpunuri intime capabile să reducă senzația de uscăciune.